Beställ den redan kontroversiella
agentromanen!REA PRIS, ENDAST: 49:-!
(Förr: 150:-)

Beställ:

HANDLING:

Operation Birka tar er med från Spetnaz militärbaser och ryska fångläger, via ledningscentraler i Moskva, till hemliga undervattensbaser i Stockholms skärgård och till infiltratörer på våra gator.

1983 kommer Viktor till Sverige för att planera Operation Birka. Han lever och verkar som "Mats Olsson" och ingen förutom de andra illegalisterna känner till hans rätta jag.

Många tror att historien slutar på Sveavägen en kylig februarinatt 1986, men det är först då jakten börjar på allvar...

VAD SÄGER KRITIKERNA:

"Man får med all säkerhet en riktig och realistisk bild av vad som förekommer och det hela är så spännande att man under läsningen tror sig ta del av hemliga rapporter, förankrade i verkligheten, och inte befinner sig i en mycket spännande och välskriven agentroman. ...händelser, både förklarliga och oförklarliga, men alltid lika intressanta leder fram till det tragiska mordet på statsminister Olof Palme. Som i boken beskrivs som ett välplanerat mord av den sovjetiska agentmaffian. Boken har en given plats på bokhandelsdiskarna och tål att jämföras med de allra bästa i branschen, även vid internationell jämförelse. Och tänk vilken bra film det skulle kunna bli! Succén vore given!

Carl Anders Lundgren, bokrecensent, Varbergs Tidning.

------------------------------------------

"Spänningen byggs upp redan från första stund. I snabba tempoväxlingar leds läsaren fram till den stora katastrofen -- mordet på statsminister Olof Palme. När man sedan lägger ihop boken är det första som slår en den höga trovärdigheten! Boken måste ha föregåtts av ett mycket, mycket omfattande researcharbete. ...Kanske var det så här Olof Palme mördades. Men det är inte bara statsminister mordet som blir till bokens höjdpunkt. Historien kring den sovjetiska säkerhetspolitiken och dess handläggare är mer än väl värt att läsa och begrunda. Det kan hända igen."

Claes Hederstierna, Museichef, Falkenbergs Museum.

------------------------------------------

"Med stigande beundran har jag läst Din Operation Birka. Jättebra!"

Brev från Jan Höglund,
reporter GP.

------------------------------------------

... Jag har läst den med stort intresse. Den är kittlande för oss som var med under de dramatiska åren med antiubåtsoperationer längs kusterna och Palmemordet. Du binder ihop det på ett spännande sätt ... Författaren kan sina saker och har känsla för dramaturgi. Det kan ha hått till så här. Det gör boken läsvärd och lite oroande. Tack för en välskriven bok! (Skrivet i augusti, före terrorangreppen i USA.)"

Brev från Torsten Andersson,
reporter HN.

------------------------------------------

"Ny bok förklarar - kanske - både jagarkatastrofen 1941 och ubåtsincidenterna i Sverige. En intressant del är planeringen och genomförandet av en osynlig sabotage- och krigsförberedande verksamhet under vattnet. Författaren väver skickligt in handlingen med verkligheten ... Min slutsats är, att boken är ganska spännande och inte alls så förutsebar, som så många andra i genren."

Ur Flottans Män 3/2001,
Jarl Ellsén.

------------------------------------------

"... ska framhållas att språket flyter lätt som kölvattnet efter en torped, att intrigen är spännande och skickligt vävd. Dessutom finns en god förankring i främst den militära miljön."

Ur MarinNytt 3-2001,
Göran Romare.

------------------------------------------

"Spännande och intressant agentroman. En bra thrillerdebut ... Det här är Bo Nymans debutroman. Han klarar sig som författare igenom nålsögat med gott betyg. Den som gillar thrillers får snudd på en sträckläsningsupplevelse. ... skapar en förtätad spänning. Hans omfattande och insiktsfulla skildring av hur spetsnazagenterna utbildas, fostras och agerar är också bokens styrka. Liksom de marina skildringarna. Läs denna bok som en fictionthriller. Då håller den god klass."

Ur Leopold Report 2001-10-04,
Anders Leopold.

------------------------------------------

"Bo har med sin erfarenhet som sjöofficer och goda maritima kunskaper skapat en mycket spännande och välskriven agentroman ... En spännande och lättläst roman som förleder en att sträckläsa den. Mycket nöje."

Ur Sjöfart & Sjöförsvar 4.2001,
Rolf Edwardsson.

------------------------------------------

Huvudpersonerna är höga militärer på båda sidor av Östersjön. Miljöerna är sakkunnigt skildrade och bär det självupplevdas prägel, författaren är själv f.d. sjöofficer. Boken är flyhänt skriven och intrigen rimlig och med ganska betydande spänningsinslag."

Ur Bibliotekstjänst AB
september 2001.

------------------------------------------

"Det är inte ofta man i sina händer får en så fullödig svensk thriller som denna. Väl genomtänkt, med en mycket trovärdig intrig, som speglar precis de tidpunkter som boken handlar om, med trovärdiga personteckningar och utan överdrivna och stötande effektsökerier...
Det är en debut-thriller, som verkligen smakar mera och författaren har här skrivit om ett ämne som han i egenskap av sitt yrke -marinofficerens- behärskar till fullo...
En trolig handling, berättad på ett lika trovärdigt sätt och med stor spänning gör att jag verkligen vill rekommendera den här boken för läsning. Jag kan bara hoppas att man har möjlighet på förlaget att sprida kännedom om denna mycket fina svenska thriller."

Läst & Hört i Hängmattan nr: 38 2002 (Maj)
Red/Publ. Iwan & Margareta Morelius.

------------------------------------------

"Initierad thriller i skärgårdsmiljö.
Nyman är väl insatt och kunnig, som marinofficer har han kunskap om såväl den svenska marinen som den före detta östeuropeiska underrättelseverksamheten...
Miljöbeskrivningarna är precisa liksom beskrivningar av det militära livet och tänkandet. Utöver Nymans egna erfarenheter har han i detta avseende gjort en god research...
Visst är Nymans agentroman spännande och intressant. För den som är intresserad av marin verksamhet, främmande underättelseverksamhet samt funderar över Palmemordets egentliga förklaring är denna boken läsvärd."

Skärgårdsliv nr: 3. Maj 2002
Anders Alexandersson

 

© Copyright CB Marinlitteratur KB 2000-2010.